Yamataï

Yamataï

In Yamatai strijden 2-4 spelers om paleizen, torii en hun eigen gebouwen in het land van Yamatai. Het spel bevat tien genummerde actietegels, elk met een of meer gekleurde schepen en de meeste met een speciale actie. Je schudt deze tegels, plaatst ze op een rij en onthult er dan één meer dan het aantal spelers.

Tijdens een beurt kiest elke speler een tegel, verzamelt de afgebeelde schepen uit de voorraad, koopt of verkoopt optioneel een schip en plaatst vervolgens de schepen op het bord. Het land heeft vijf ingangen en je moet vanaf deze punten beginnen of naast schepen plaatsen die al op het bord liggen. Je kunt de schepen die geplaatst worden niet aftakken, en als je je eerste schip naast een ander plaatst, dan moet dat eerste schip dezelfde kleur hebben als het aangrenzende schip; anders kun je schepen plaatsen ongeacht de kleur.

Nadat je schepen hebt geplaatst, kun je gekleurde grondstoffen claimen van land dat je deze beurt met nieuwe schepen hebt aangeraakt of bouwen op een vrij veld. Om te bouwen moet het veld gekleurde schepen eromheen hebben die overeenkomen met de schepen die op een van de beschikbare gebouwtegels staan ​​afgebeeld. Als je een persoonlijk gebouw bouwt dat is verbonden met anderen die je bezit, ontvang je geld dat gelijk is aan het aantal gebouwen.

Je kunt voor het einde van je beurt één schip bankieren, daarna kun je drie willekeurige grondstoffen of een paar bijpassende grondstoffen gebruiken om een ​​specialist te kopen, die elk een unieke kracht hebben.

Nadat alle spelers zijn gegaan, schud je de actietegels, leg je ze met de afbeelding naar beneden in de rij en onthul je genoeg tegels aan de voorkant van de lijn om klaar te maken voor de volgende beurt, waarbij de volgorde van de beurt wordt bepaald door de nummers op de tegels die spelers kozen de vorige beurt. Zodra je een van de voorwaarden voor het beëindigen van het spel activeert - bijv. Geen schepen van één kleur of geen specialisten meer - maak je de ronde af en tel je punten voor gebouwde gebouwen, ingehuurde specialisten en voorhanden geld.