Ubongo

Ubongo

Het spelbord bestaat uit zes rijen, met twaalf edelstenen (van verschillende kleuren) in deze rijen. Aan het begin van het spel plaatst elke speler zijn pion voor een van die rijen. Elke speler neemt ook twaalf polyomino's, dat wil zeggen, stukken die in een bepaalde configuratie uit 2-5 vierkanten bestaan; spelers gebruiken deze stukken elke ronde om te proberen vormen te maken.

Aan het begin van een ronde ontvangt elke speler een puzzelkaart met een vorm die is gemaakt door een aantal vierkanten; de ene kant van deze kaart toont zes rijen van 3 stukjes, de andere kant toont zes rijen van 4 stukjes, voor een moeilijkere puzzel. Als iedereen klaar is, gooit iemand een dobbelsteen om te bepalen welke rij stukken elke speler kan gebruiken om de vorm op zijn individuele kaart na te bootsen. De race wordt getimed door een zandloper en de uitkomst van deze race bepaalt de actie op het hoofdspeelbord.

Degene die als eerste zijn puzzel op tijd oplost, mag zijn pion drie rijen naar links of rechts verplaatsen, waarbij de tweede speler twee rijen moet verplaatsen en de derde speler slechts één rij. Spelers verzamelen vervolgens twee edelstenen vanaf de voorkant van de rij waar hun pion zich bevindt, wat betekent dat hoe meer rijen je kunt verplaatsen, hoe meer controle je hebt over welke gekleurde edelstenen je kunt verzamelen. Na het verzamelen van edelstenen ontvangt elke speler een nieuwe puzzelkaart en begint een nieuwe ronde.

Na negen ronden is het spel afgelopen en wint degene die de meeste edelstenen in één kleur heeft verzameld! Als spelers gelijkspel, dan vergelijken die spelers wie de meeste edelstenen in een tweede kleur heeft, enzovoort.

2015 editie: Het puzzelgedeelte van het spel blijft hetzelfde, maar het scorespoor en -systeem is sterk veranderd, om hetzelfde te zijn als in Ubongo Extreme. Er zijn geen pionnen meer, maar in plaats daarvan neemt de winnaar een 3-punts edelsteen plus een willekeurige edelsteen, de speler op de tweede plaats neemt een 1-punts edelsteen plus een willekeurige edelsteen, en anderen die binnen de tijd eindigen, nemen slechts een willekeurige edelsteen. Degene die na negen rondes de meeste edelsteenpunten scoort, wint het spel.

Uitbreidingen en andere spellen in de Ubongo reeks