Twilight Struggle

Twilight Struggle

In 1945 wierpen onwaarschijnlijke bondgenoten Hitlers oorlogsmachine omver, terwijl de meest verwoestende wapens van de mensheid het Japanse rijk op de knieën dwongen in een storm van vuur. Waar eens veel grote mogendheden stonden, stonden er toen maar twee. De wereld had maar weinig maanden om haar collectieve opluchting te slaken voordat een nieuw conflict dreigde. In tegenstelling tot de titanenstrijd van de voorgaande decennia, zou dit conflict niet primair worden gevoerd door soldaten en tanks, maar door spionnen en politici, wetenschappers en intellectuelen, kunstenaars en verraders. Twilight Struggle is een spel voor twee spelers dat de vijfenveertigjarige dans van intriges, prestige en incidentele uitbarstingen van oorlog tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten simuleert. De hele wereld is het toneel waarop deze twee titanen vechten om de wereld veilig te maken voor hun eigen ideologieën en levenswijzen. Het spel begint te midden van de ruïnes van Europa terwijl de twee nieuwe "superkrachten" over de wrakstukken van de Tweede Wereldoorlog klauteren en eindigt in 1989, toen alleen de Verenigde Staten overeind bleven.

Twilight Struggle erft zijn fundamentele systemen van de kaartgestuurde klassiekers We the People en Hannibal: Rome vs. Carthage. In die traditie is het een snel spelend spel met een lage complexiteit. De gamekaart is een wereldkaart van de periode, waarop spelers eenheden verplaatsen en invloed uitoefenen in pogingen om bondgenoten te krijgen en controle te krijgen over hun superkracht. Net als bij de andere kaartgestuurde spellen van GMT, is het nemen van beslissingen een uitdaging; hoe je je kaarten en eenheden het beste kunt gebruiken bij constant beperkte middelen?

De evenementkaarten van Twilight Struggle voegen details en smaak toe aan het spel. Ze behandelen een breed scala aan historische gebeurtenissen, van de Arabisch-Israëlische conflicten van 1948 en 1967 tot Vietnam en de Amerikaanse vredesbeweging, tot de Cubaanse rakettencrisis en andere soortgelijke incidenten die de wereld op de rand van nucleaire vernietiging hebben gebracht. Subsystemen vangen de met prestige beladen Space Race en nucleaire spanningen op, met de mogelijkheid van een einde aan een nucleaire oorlog.