Twilight Imperium 4th Edition

Twilight Imperium 4th Edition

Twilight Imperium (vierde editie) is een spel van galactische verovering waarin drie tot zes spelers de rol op zich nemen van een van de zeventien facties die strijden om galactische overheersing door middel van militaire macht, politieke manoeuvres en economische onderhandelingen. Elke factie biedt een compleet andere speelervaring, van de wormgat-hoppende Ghosts of Creuss tot de Emiraten van Hacan, meesters in handel en economie. Deze zeventien rassen krijgen vele wegen naar de overwinning aangeboden, maar er mag er maar één op de troon van Mecatol Rex zitten als de nieuwe meesters van de melkweg.

Geen twee games van Twilight Imperium zijn ooit identiek. Aan het begin van elk galactisch tijdperk is het speelbord uniek en strategisch opgebouwd met 51 melkwegtegels die alles bevatten, van weelderige nieuwe planeten en supernova's tot asteroïdenvelden en zwaartekrachtspleten. Spelers krijgen een hand van deze tegels en om beurten creëren ze de melkweg rond Mecatol Rex, de hoofdplaneet in het midden van het bord. Een ionenstorm kan ervoor zorgen dat je race niet door de melkweg vordert, terwijl een toevallig geplaatste zwaartekrachtkloof je kan beschermen tegen je naaste vijanden. De melkweg is van jou om te creëren en te domineren.

Een ronde van Twilight Imperium begint met het selecteren van een van de acht strategiekaarten die zowel de spelersvolgorde bepalen als hun eigenaar een unieke strategische actie voor die ronde geven. Deze kunnen van alles doen, van het verstrekken van extra commando-tokens tot het toestaan ​​van een speler om de handel in de melkweg te controleren. Nadat deze rollen zijn geselecteerd, verplaatsen spelers om de beurt hun vloten van systeem naar systeem, claimen ze nieuwe planeten voor hun rijk en voeren ze oorlog en handel met andere facties. Aan het einde van een beurt komen spelers samen in een grote raad om nieuwe wetten en agenda's aan te nemen, waardoor het spel op onvoorspelbare manieren wordt geschud.

Nadat elke speler zijn beurt heeft gepasseerd, gaan de spelers het overwinningsspoor op door te kijken of ze tijdens de beurt doelen hebben behaald en deze te scoren. Doelen worden bepaald door aan het begin van elk spel tien kaarten voor openbare doelen te plaatsen en deze vervolgens geleidelijk bij elke ronde te onthullen. Elke speler kiest ook tussen twee willekeurige geheime doelen aan het begin van het spel, waarbij hij overwinningspunten oplevert die alleen kunnen worden behaald door de houder van dat doel. Deze doelstellingen kunnen van alles zijn, van het onderzoeken van nieuwe technologieën tot het gebruik van het thuissysteem van uw buren. Aan het einde van elke beurt kan een speler één openbaar doel en één geheim doel claimen. Naarmate het spel vordert, worden meer van deze doelen onthuld en worden meer geheime doelen uitgedeeld, waardoor spelers tijdens het spel dynamisch van doel veranderen. Het spel gaat door totdat een speler tien overwinningspunten heeft behaald.