Tsuro

Tsuro

Een mooi en prachtig eenvoudig spel waarbij je een tegel voor je eigen fiche legt om zijn pad bij elke beurt voort te zetten. Het doel is om je fiche langer op het bord te houden dan die van iemand anders, maar naarmate het bord vol raakt, wordt dit moeilijker omdat er minder lege velden over zijn ... en de tegel van een andere speler kan ook je eigen pad verlengen in een richting waarin je zou gaan. liever niet gaan. Tsuro is gemakkelijk aan nieuwe spelers te introduceren, duurt slechts 15 minuten en werkt eigenlijk voor elk nummer van 2 tot 8.

Tsuro heeft een Aziatisch spiritueel thema - de lijnen vertegenwoordigen de ‘vele wegen die naar goddelijke wijsheid leiden’, en het spel als geheel vertegenwoordigt ‘de klassieke zoektocht naar verlichting’. Dit thema is erg licht en de game speelt in wezen als een abstract.

Het spel bestaat uit tegels met kronkelende lijnen erop, een 6x6 raster om deze tegels op te leggen en een fiche voor elke speler. Elke speler heeft een hand met tegels. Tijdens je beurt doe je twee dingen: plaats een tegel uit je hand op het bord naast je fiche en verplaats je fiche zo ver mogelijk langs de lijn waarop hij zich momenteel bevindt, totdat hij wordt gestopt door een leeg veld zonder tegel in (nog), de rand van het bord of in botsing komen met het fiche van een andere speler. Als je fiche de rand van het bord bereikt of in botsing komt met het fiche van een andere speler, ben je uit het spel. Het doel van het spel is om de laatste speler te zijn met een fiche op het bord. Strategie bestaat er daarom in dat je je tegenstanders in elkaar of van het bord probeert te drijven terwijl je je eigen route uitbreidt in richtingen die het moeilijk maken voor je tegenstanders om hetzelfde te doen.

Tsuro kent ook een vervolg in Phoenix Rising.