Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
The Castles of Burgundy Special Edition

The Castles of Burgundy Special Edition

The Castles of Burgundy ligt in de Bourgogne, in het hoog middeleeuwse Frankrijk. Elke speler neemt de rol aan van een aristocraat, die oorspronkelijk een klein prinsdom bestuurt. Tijdens het spelen proberen ze nederzettingen en machtige kastelen te bouwen, handel langs de rivier te beoefenen, zilvermijnen te exploiteren en de kennis van reizigers te gebruiken. Lukt het jou om de rijkste, meest competente en invloedrijke aristocraat te worden? Of leg je het af tegen je medespelers en concurrenten?

Hoe speel je The Castles of Burgundy?

In The Castles of Burgundy van Ravengsberger moeten de aristocratische spelers nederzettings tegels van het speelbord nemen en deze in hun kleine rijkje plaatsen. Om dit te weergeven krijgt elke speler een eigen persoonlijk speelbord. Elke tegel heeft een functie die begint wanneer de tegel in het prinsdom wordt geplaatst. Het prinsdom zelf bestaat uit verschillende regio's, die elk hun eigen type nederzettingstegels vereisen.

Het spel wordt gespeeld in vijf fasen, elk bestaande uit vijf ronden. Elke fase begint met het speelbord gevuld met nederzettingen en goederentegels. De spelers rollen dan hun eigen persoonlijke dobbelstenen, en daarna in beurtvolgorde dobbelstenen voor de goederen en gebieden. Zo bouwt iedere speler hun spelbord vol en scoren ze overwinningspunten.

Beetje geluk, beetje strategie

The Castles of Burgundy is dus afhankelijk van veel rollen met de dobbelstenen. Hierdoor speelt geluk toch wel een rol in het spelverloop. Maar je moet daarnaast wel je eigen strategische keuzes maken om te winnen, je kunt niet het hele spel alleen maar op geluk doorkomen.

De 2019-editie van The Castles of Burgundy bevat acht uitbreidingen, waarvan er zeven eerder zijn uitgebracht als promotieartikelen en één nieuw voor deze release.

Voor een spel in dezelfde stijl kan je ook kiezen voor The Castles of Tuscany. In dit indirecte vervolg maak je geen gebruik van dobbelstenen maar een systeem met kaartjes om een gebied rond je eigen kasteel uit te bouwen en verrijken.