Targi

Targi

Anders dan in andere culturen, bedekken de Toeareg-mannen uit de woestijn, bekend als Targi, hun gezichten, terwijl vrouwen van de stam geen sluiers dragen. Ze runnen het huishouden en thuis in de tenten hebben ze het laatste woord. Verschillende families zijn onderverdeeld in stammen, onder leiding van de ‘Imascheren’ (of edelen). Als leider van een Toeareg-stam verhandelen spelers goederen van dichtbij (zoals dadels en zout) en ver (zoals peper) om goud en andere voordelen te verkrijgen en hun gezin uit te breiden. In elke ronde worden hun nieuwe aanbiedingen gedaan. Kaarten zijn een middel om een ​​doel te bereiken, om de populaire stamkaarten te verkrijgen.

Het bord bestaat uit een 5x5 raster: een rand van 16 vierkanten met gedrukte actiesymbolen en vervolgens 9 lege vierkanten in het midden waarop kaarten worden gedeeld. Meeples worden één voor één op de velden aan de randen van het bord geplaatst (de hoekvierkanten niet meegerekend). Je kunt geen meeple plaatsen op een veld waar de tegenstander al een meeple op heeft, noch op een vierkant tegenover de meeple van de tegenstander. Zodra alle meeples zijn geplaatst, voeren de spelers de acties uit op de randvierkanten waarop de meeples staan ​​en nemen ook de kaarten uit het midden die overeenkomen met de rij en kolom van de randmeeples.

Het spel wordt voornamelijk gescoord en gewonnen door tribale kaarten op je display te spelen. Deze geven voordelen tijdens het spel en overwinningspunten aan het einde. Gewoonlijk worden kaarten onmiddellijk na het trekken gespeeld (of weggegooid). Een enkele kaart kan in de hand worden gehouden, maar vereist dan een speciale actie om deze te spelen (of om deze weg te leggen om de handplek vrij te maken voor een andere kaart). Elke kaart heeft een kostprijs in goederen om te spelen. Goederen worden verkregen uit grensvakken of uit goederenkaarten.

De display (voor het scoren) bestaat uit 3 rijen van 4 kaarten die van links naar rechts worden gevuld en die eenmaal geplaatst niet kunnen worden verplaatst (behoudens enkele speciale kaarten). Er is ook een balans te vinden tussen de overwinningspuntscore op de kaarten zelf (1-3 OP per stamkaart) en in de combinaties per rij (een volledige rij van 4 identieke kaarttypen levert je 4 extra OP, en een een volledige rij van 4 verschillende kaarttypes levert 2 OP op).

Zie ook Targi: De Uitbreiding.