Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Splendor

Splendor

In Splendor zijn jij en je medespelers kooplieden tijdens Renaissance die edelsteenmijnen, transportmiddelen en winkels proberen te kopen - allemaal om de meeste prestigepunten te verwerven. Als je rijk genoeg bent, kan het zijn dat je op een gegeven moment zelfs bezoek krijgt van een edelman, wat natuurlijk je aanzien nog verder zal vergroten. Wie wordt de rijkste en meest succesvolle koopman?

Splendor is een makkelijk spel om te leren, maar zit vol met tactische keuze en een klein beetje geluk. Je kan het snel opzetten en een potje duurt ongeveer 30 minuten. Door het kleine formaat is het een uitstekend spel om mee te nemen op reis.

Hoe speel je Splendor?

Er zijn in splendor 90 ontwikkelingskaarten, onderverdeeld in 3 niveaus. Schud alle 3 niveaus los van elkaar en maak er stapeltjes van. Leg de 3 losse stapels van boven naar onder neer, met de het laagste niveau onder en het hoogste niveau boven. Leg de bovenste 4 kaarten van elke stapel er rechts van neer. Je hebt nu een raster van 3 bij 5 liggen.

Boven deze rijen kaarten leg je edellieden neer. Er is altijd 1 meer edellied dan dat er spelers zijn. Dus dat betekend dat er 4 edellieden liggen als er 3 spelers zijn. Maak als laatste stapeltjes van de gekleurde edelstenen, waarbij elke soort bij elkaar ligt. Binnen een minuut heb je het spel dus al klaargezet en kan je beginnen

Een beurt in Splendor

Tijdens jouw beurt mag je 1 van de volgende 3 dingen doen:

  1. Edelstenen verzamelen
  2. Een kaart kopen of bouwen
  3. Een kaart reserveren

Verzamel je edelstenen? Dan mag je kiezen tussen het pakken van 3 verschillende kleuren, of 2 van dezelfde kleur. Koop je een kaart? Dan betaal je deze met je edelstenen en leg je die op je speelveld neer. Als je al gebouwen hebt liggen kan je korting krijgen op het aanschaffen van nieuwe. In de rechterbovenhoek van je gebouwen staat namelijk ook een edelsteen, deze kun je als het ware als korting bij het bouwen gebruiken.

Als je een kaart reserveert leg je hem met de afbeelding naar beneden voor je neer. Dit kan je doen omdat jij het nog niet kan betalen of om er juist voor te zorgen dat een tegenstander de kaart niet pakt. Dit kost je wel een hele beurt, maar je mag als je een kaart reserveert ook een gouden “joker” edelsteen pakken die voor elke kleur geld om het goed te maken.

Alle kaarten die u koopt, verhogen uw vermogen omdat ze u een permanente edelsteenbonus geven voor latere aankopen; sommige kaarten leveren ook prestigepunten op. Om het spel te winnen, moet je 15 prestigepunten behalen voordat je tegenstanders dat doen.

Hoe win je Splendor?

Bij de kaarten van niveau 2 en hoger krijg je prestige. Dit het getal wat je rechtsbovenin vindt op de kaarten. Je hebt 15 prestige nodig om het spel te winnen. Edellieden leveren ook bonuspunten op, maar deze kan je niet direct kopen. Je moet het aantal bonus edelstenen bezitten die op de kaart van deze nobele bezoeker staan. Heb je die aan de start van je beurt? Dan komt deze bij jou op bezoek en krijg je de bonuspunten die op hun kaart staat.

Uitbreidingen en vervolgen Splendor