Santa Maria

Santa Maria

Santa Maria is een gestroomlijnd Eurogame van gemiddelde complexiteit waarin elke speler een kolonie opricht en ontwikkelt. Het spel bevat elementen van het opstellen van dobbelstenen en het bouwen van strategische motoren. Het spel heeft weinig geluk en heeft geen direct destructief spelersconflict; alle componenten zijn taalonafhankelijk.

In het spel breid je je kolonie uit door polyomino's met gebouwen op je koloniebord te plaatsen. Dobbelstenen (die arbeidsmigranten vertegenwoordigen) worden gebruikt om gebouwen te activeren; elke dobbelsteen activeert een volledige rij of kolom met gebouwen in je kolonie. De gebouwen worden op volgorde geactiveerd (van links naar rechts / van boven naar beneden), daarna wordt de dobbelsteen op het laatst geactiveerde gebouw geplaatst om deze ruimte te blokkeren. Het is daarom cruciaal waar je nieuwe gebouwen in je kolonie plaatst en in welke volgorde je de dobbelstenen gebruikt.

Naarmate het spel vordert, produceer je grondstoffen, vorm je scheepvaartroutes, stuur je veroveraars uit en verbeter je je religieuze kracht om monniken te rekruteren. Als je een monnik rekruteert, moet je beslissen of hij een geleerde wordt (voor een permanente speciale vaardigheid), een missionaris (voor een onmiddellijke bonus) of een bisschop (voor mogelijke eindspelpunten). De speler die na drie rondes het meeste geluk heeft verzameld, wint. De beschikbare specialisten, eindspelbonussen en gebouwen variƫren van spel tot spel, wat zorgt voor bijna eindeloze herspeelbaarheid.