Saboteur

Saboteur

Spelers nemen de rol van dwergen aan. Als mijnwerkers zijn ze in een mijn, op jacht naar goud. Plots zwaait een houweel naar beneden en verbrijzelt de mijnlamp. De saboteur heeft toegeslagen. Maar welke van de spelers zijn saboteurs? Zul jij het goud vinden, of zullen de duivelse acties van de saboteurs hen er eerst naartoe leiden? Na drie rondes is de speler met het meeste goud de winnaar.

Met behulp van Dwarf Cards krijgen de spelers hun rol toegewezen: mijnwerker of saboteur. De rollen worden geheim gehouden - ze worden pas aan het einde van de ronde onthuld.

De startkaart en de drie doelkaarten worden op de tafel gelegd, elk zeven kaarten verwijderd van de start en één kaart tussen elke doelkaart. De doelkaarten worden met de beeldzijde naar beneden gelegd. Het goud staat op een van de doelkaarten, maar niemand weet welke.

Spelers hebben kaarten in de hand. Als een speler aan de beurt is, moet hij een van de volgende drie dingen doen: een padkaart in de mijn plaatsen, een actiekaart voor een speler spelen of passen.

De padkaarten vormen paden die naar de doelkaarten leiden. Padkaarten moeten naast een reeds gespeelde padkaart worden gespeeld. Alle paden op de padkaart moeten overeenkomen met die op de reeds gespeelde kaarten, en padkaarten mogen niet zijwaarts worden gespeeld.

De mijnwerkers proberen een ononderbroken pad te bouwen van de startkaart naar een doelkaart, terwijl de saboteurs dit proberen te voorkomen. Ze moeten echter niet proberen er al te duidelijk over te zijn, anders worden ze onmiddellijk ontdekt.

Actiekaarten kunnen voor elke speler worden geplaatst, ook voor zichzelf. Met actiekaarten kunnen de spelers elkaar helpen of hinderen, en kunnen ze informatie verkrijgen over de doelkaarten.

Zodra een speler een padkaart plaatst die het goud bereikt, is de ronde voorbij. De mijnwerkers hebben gewonnen en ontvangen kaarten met goudstukken als beloning.

De ronde is ook voorbij als het goud niet kon worden bereikt. In dat geval hebben de saboteurs gewonnen en ontvangen ze de goudstukken.

Zodra de gouden kaarten zijn verdeeld, begint de volgende ronde. Het spel is afgelopen aan het einde van de derde ronde, waarbij de speler met de meeste goudstukken de winnaar is.

Saboteur kent twee spinoffs: De Verloren Mijn en Het Duel