Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Risk Legacy

Risk Legacy

Risk Legacy vertegenwoordigt een, zo niet nieuw, in ieder geval een zeldzaam concept voor boardgaming: campagne voeren. In de kern speelt het spel, vooral in het begin, net als normaal Risk, met een paar wijzigingen. Spelers besturen landen of regio's op een wereldkaart, en door middel van eenvoudige gevechten (waarbij spelers dobbelstenen gooien om te bepalen wie eenheden in elk gevecht verliest) proberen ze alle tegenstanders van het spelbord te elimineren of een bepaald aantal "rode sterren" te besturen. , ook wel bekend als overwinningspunten (VP's).

Wat anders is, is dat Risk Legacy 'in de loop van de tijd verandert op basis van de uitkomst van elk spel en de verschillende keuzes die spelers maken. In elk spel kiezen spelers een van de vijf facties; elke factie heeft uniek gevormde stukken, en nog belangrijker, verschillende regels. Aan het begin van het eerste spel krijgt elk van deze facties de mogelijkheid om één kleine regel te overtreden, zoals de mogelijkheid om op elk moment tijdens je beurt troepen te verplaatsen, in plaats van alleen aan het einde.

Wat dit spel uniek maakt, is dat wanneer machten worden gekozen, spelers een van de twee krachten van hun factie moeten kiezen, de sticker van die macht op hun factiekaart moeten plakken en vervolgens de kaart met de andere regel moeten vernietigen - en door te vernietigen betekenen de regels wat ze zeggen: "Als een kaart wordt VERNIETIGD, wordt deze permanent uit het spel verwijderd. Scheur hem open. Gooi hem in de prullenbak." Dit sleutelconcept dringt door in het spel. Sommige dingen die je in een game doet, hebben er tijdelijk invloed op, terwijl andere het permanent beïnvloeden. Deze veranderingen kunnen bestaan ​​uit het vergroten van de middelen van een land (voor het rekruteren van troepen in plaats van de oudere rekruteringsstijl met drie symbolen), het toevoegen van bonussen of straffen voor het verdedigen van dobbelstenen naar landen, of het toevoegen van permanente continenttroepenbonussen die van invloed kunnen zijn op alle spelers.

Het regelboek zelf is ook ontworpen om te veranderen naarmate het spel vordert, met blokken lege ruimte op de pagina's om het toevoegen of wijzigen van regels mogelijk te maken. Volledige regels worden pas later in het spel van kracht. De speldoos bevat verschillende verzegelde verpakkingen en compartimenten, elk met een geschreven voorwaarde om te openen. Het rulebook geeft aan dat deze de regeltoevoegingen, extra factiebevoegdheden en andere dingen bevatten die hier niet moeten worden besproken voor spoilerbescherming.

De winnaar van elk van de eerste 15 spellen ontvangt een 'grote bonus', zoals het stichten van een grote stad (waar alleen hij in toekomstige spellen mee mag beginnen), het verwijderen van een permanente modifier van het bord, het vernietigen van een landkaart ( waardoor het geen middelen kan verstrekken voor het kopen van troepen in toekomstige spellen), een continenttroepenbonus wijzigen of een continent een naam geven, waardoor die speler een troepenbonus krijgt in toekomstige spellen. Spelers die niet hebben gewonnen maar niet zijn uitgeschakeld, mogen kleine veranderingen in de wereld aanbrengen, zoals het stichten van een kleine stad of het toevoegen van grondstoffen aan een land.

Opgemerkt moet worden dat hoewel kaarten in de loop van het spel worden gescheurd, er zoveel kaarten worden toegevoegd via de verzegelde pakketten, dat het spel er niet onder lijdt. Dit is ook geen "wegwerp" -spel, maar slechts een aangepast spel. De game kan blijven veranderen na de 15 game-campagne, en zelfs als het eindelijk stopt met veranderen, heb je nog steeds een kopie van Risk die volledig uniek is.