Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Qwinto

Qwinto

Qwinto is de opvolger van het razendpopulaire spel Qwix. Qwinto vereist meer tactiek maar het element van geluk blijft!

Hoe speel je Qwinto?

Om Qwinto te spelen heb je een scoreformulier, potlood en 3 dobbelstenen nodig, thats it. Het doel van het spel is de juiste getallen in de juiste volgorde op het formulier te noteren, je krijgt punten als het je lukt om hele rijen of kolommen af te strepen. Om vakjes te mogen afstrepen moet je de 3 dobbelstenen gebruiken (of maar 2 of 1 van de dobbelstenen) om de cijfers in de vakjes te gooien. Maar pas op! Worpen waar je niets mee kan zullen je minpunten opleveren.

Rijen, Kolommen en kleuren

Het idee achter Qwinto is dat je tactisch kiest welk getal je waar in vult. Dit moet je doen aan de hand van de kleuren die op het scoreblad staan in combinatie met de kleuren van de dobbelstenen. Je mag namelijk alleen maar een getal in een bepaalde gekleurde rij invullen als jij de overeenkomende dobbelsteen hebt gebruikt. Bijvoorbeeld, gooi je alleen met de paarse steen? Dan mag je het nummer alleen maar in de paarse rij invullen. Gooi je met de oranje en paarse steen? Dan mag je het totale getal zowel in de paarse of de oranje rij invullen, maar niet in de gele.

Het kiezen van de juiste kleur en aantal dobbelstenen is vrij crucial zoals je kan lezen. Wat ook belangrijk is, is waar je precies de getallen invult. De getallen in alle rijen moeten namelijk van links naar rechts oplopend, én er mogen geen dubbele getallen in de rij staan. Ditzelfde geldt voor de kolommen, van boven naar beneden moeten de getallen oplopen en in een kolom mogen dus ook geen dubbele cijfers voorkomen. De truc bij Qwinto is dus vooruitdenken, voorbereiden en een klein stukje kansberekening. Daarnaast is een protie geluk ook nodig natuurlijk!

Pas op de minpunten

Wees niet de hebzuchtig, getallen die je niet meer in de je rijen mag plaatsen leveren je een groot aantal minpunten op. Vul je alsnog een verkeerd getal in? Dan telt het hele vakje niet mee en verlies je de rij + de kolom, dit wil je dus altijd voorkomen. Wees selectief in hoeveel en welke dobbelsteen je gooit, en plan ook goed waar jij je cijfers neerzet.

Is iedereen uitgegooid en zijn de formulieren zover ingevuld dan is het tijd om de score op te tellen. Is de rij voltooid? Dan krijg je score die gelijk is aan het laatste getal in de rij. Is een kolom ingevuld? Dan krijg je punten gelijk aan het getal wat in het vijfhoekige vakje staat. Bij onvoltooide rijen krijg je 1 punt per ingevuld vakje, onvoltooide kolomen leveren niets op. Je krijgt 5 minpunten voor elk getal dat je hebt gegooid maar niet hebt ingevuld. De persoon met de meeste punten is de winnaar

Qwinto is makkelijk te leren, snel te spelen en leuk om meerdere potjes van achter elkaar te spelen. Het draait zeker niet puur op geluk, een goede strategie en vooruitdenken is doorslaggevend!