Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Patchwork

Patchwork

In Patchwork strijden twee spelers om de meest esthetische (en hoog scorende) “patchwork quilt” op een persoonlijk 9x9 bord. Ben jij de meest creatieve, snelle en meest doortastende quilter? Na een spel Patchwork kom je er snel achter!

Hoe speel je Patchwork?

Om te beginnen met spelen, leg je alle patches willekeurig in een cirkel neer en plaats je een marker direct met de klok mee van de 2-1 patch. Elke speler neemt vijf knoppen - de valuta / punten in het spel - en iemand wordt gekozen als de startspeler.

Tijdens een beurt koopt een speler een van de drie patches die met de klok mee op de spoel staan ​​of past. Om een ​​patch te kopen, betaal je de kosten in knoppen die op de patch worden weergegeven, verplaats je de spoel naar de locatie van die patch in de cirkel, voeg je de patch toe aan je spelbord en zet je je tijdfiche op het tijdspoor een aantal spaties gelijk aan de tijd weergegeven op de patch.

Je bent vrij om de patch overal op je board te plaatsen die andere patches niet overlapt, maar je wilt de dingen waarschijnlijk zo strak mogelijk in elkaar passen. Als je tijdfiche achter of bovenop het tijdfiche van de andere speler ligt, neem je nog een beurt; anders gaat de tegenstander nu. In plaats van een patch te kopen, kunt je ervoor kiezen om te slagen; om dit te doen, verplaats je je tijdfiche naar het veld direct voor het tijdfiche van de tegenstander, en neem je een knop van de bank voor elk veld dat je verplaatst.

Knopen pakken en bonuspunten

Naast de kosten voor knopen en tijd, bevat elke patch ook 0-3 knopen, en wanneer je je tijdfiche voorbij een knop op het tijdspoor beweegt, verdien je 'knopeninkomen': tel het aantal knopen op dat op je persoonlijke spelbord ligt, pak dan zoveel knopen van de bank.

Bovendien toont het tijdspoor er vijf 1x1-patches op, en tijdens het instellen plaatst u vijf daadwerkelijke 1x1-patches op deze velden. Degene die als eerste een patch op het tijdspoor passeert, claimt deze patch en legt deze onmiddellijk op zijn speelbord.

Bovendien verdient de eerste speler die een 7x7 vierkant op zijn speelbord volledig invult, aan het einde van het spel een bonustegel ter waarde van 7 extra punten. (Dit gebeurt natuurlijk niet in elk spel.)

Als een speler een actie uitvoert die zijn tijdfiche naar het centrale vierkant van het tijdspoor verplaatst, ontvangt hij een laatste buttoninkomsten van de bank. Zodra beide spelers in het midden staan, eindigt het spel en vindt de waardering plaats. Elke speler scoort één punt per knop in zijn bezit en verliest vervolgens twee punten voor elk leeg veld op zijn speelbord. Scores kunnen negatief zijn. De speler met de meeste punten wint.

Lijkt complex, maar is het niet

De uitleg hierboven lijkt vrij complex, maar spelenderwijs kom je er snel achter dat het reuze meevalt. Het spel is vrij snel te begrijpen, maar er zit genoeg uitdaging in dat je graag het spel meerdere keren achter elkaar wilt spelen. Een potje duurt overigens niet heel lang, dus je hebt er zeker de tijd voor. Patchwork kan om die reden best verslavend werken!

Vervolgen en uitbreidingen