Origin

Origin

Beginnend vanuit het hart van Afrika, zullen spelers in Origin het verloop van de expansie van de mensheid op onze planeet bepalen, waarbij de stammen in de loop van de tijd geleidelijk meer gediversifieerd worden, terwijl ze nog steeds banden onderhouden met hun voorouders en met alle bewoners van de aarde.

De speelfiches in Origin zijn er in drie kleuren, drie hoogtes en drie diktes, en aan het begin van het spel wordt een van de kleinste en dunste stukken in het midden van Afrika geplaatst. Bovendien plaats je drie willekeurige technologietegels op de bruine, oranje en violette secties van de technische kaart en zes willekeurige tegels op de bruine sectie; de technische tegels tonen 1-5 pijlen. Je schudt ook bruine, oranje en violette kaartspellen en legt ze op de juiste plaatsen. Lichtbruine kaarten hebben een one-shot effect, oranje kaarten geven je een permanente kracht, en violette kaarten geven je een doel waaraan je moet voldoen; als je dat doet, kun je de doelkaart tijdens je beurt spelen en onmiddellijk een andere trekken. Je kunt per beurt maximaal één kaart van elke kleur spelen.

Tijdens een beurt voert een speler een van de volgende drie acties uit:

Plaats een nieuw stuk op een gebied van het speelbord, waarbij dit stuk twee van de drie kenmerken van een stuk in een aangrenzende regio deelt; het nieuwe stuk kan niet korter zijn dan het originele stuk. Markeer dit stuk met een fiche van je spelerskleur.

Verplaats een van je stukken op het bord naar een leeg gebied, waarbij korte stukken slechts één veld verplaatsen, middelgrote stukken maximaal twee velden en hoge stukken maximaal drie.

Neem een ​​gebied over dat wordt bestuurd door een tegenstander door een van je stukken naar dit gebied te verplaatsen en het stuk van de tegenstander te verplaatsen naar het gebied waar je stuk overblijft. U kunt dit alleen doen als het aanvallende stuk dikker is dan het stuk van de tegenstander.

Wanneer je een nieuw stuk op het bord plaatst of een bestaand stuk verplaatst, wordt je beloond op basis van de kleur van het veld dat je bezet. Als je in een bruin, oranje of violet gebied plaatst of beweegt, neem je ofwel een tegel en de bovenste kaart van deze kleur, of je trekt drie kaarten van deze kleur en houdt er een van. Voor een bruin gebied trek je ofwel twee tegels uit het bruine gedeelte van het technische bord, of trek je een tegel van waar dan ook. De technologietegels moeten van laag naar hoog worden verworven - je kunt dus geen 4 krijgen tenzij je een 3 hebt - maar je kunt wel meerdere technologiestapels hebben. Je moet aan een bepaalde technologiedrempel voldoen om de oranje kaarten te spelen en hun speciale kracht te verwerven.

Bovendien kun je tijdens het spel punten scoren door een grasland op een continent of de twee regio's aan weerszijden van een waterweg te bezetten.

Spelers spelen om de beurt totdat alle stukken op het speelbord liggen of alle tegels zijn verkregen of alle kaarten van één kleur zijn getrokken. Zodra dit gebeurt, tellen spelers hun punten voor doelen, graslanden, zeestraten, technische tegels en kaarten die nog in de hand zijn om te zien wie er wint!