Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coƶpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Monopoly

Monopoly

Thema

Monopoly, wie is er niet groot mee geworden? Monopoly kent een erg lange geschiedenis, en is in veel huishoudens over de hele wereld te vinden.

Wat is Monopoly

In Monopoly nemen spelers de rol van landeigenaren aan en proberen hun land te kopen en vervolgens te ontwikkelen. Inkomsten worden verkregen door andere spelers die hun straten bezoeken huur te laten betalen. Spelers geven geld uit wanneer ze eigendommen van andere spelers bezoeken, straten te kopen en daarna huizen en hotels op hun straten laten bouwen. Wanneer het geld bijna op raakt, moeten spelers mogelijk een hypotheek op hun eigendommen stellen om geld in te zamelen voor boetes, belastingen en andere tegenslagen.

Hoe speel je Monopoly

Tijdens zijn beurt gooit een speler twee dobbelstenen en verplaatst dat aantal velden over het bord. Als de speler op een onroerend goed landt dat nog niet in bezit is, heeft hij de mogelijkheid om het te kopen en toe te voegen aan zijn portefeuille of de bank het te laten veilen aan de hoogste bieder. Als een speler alle velden binnen een kleurgroep bezit, mag hij huizen en hotels op deze velden bouwen, waardoor hij nog meer inkomsten genereert van tegenstanders die daar landen.

Als hij landt op een terrein dat eigendom is van een andere speler, moet hij die speler huur betalen in overeenstemming met de waarde van het land en eventuele gebouwen erop. Er zijn andere plaatsen op het bord die niet kunnen worden gekocht, maar in plaats daarvan moet de speler een kaart trekken en de actie op de kaart uitvoeren, belasting betalen, inkomsten innen of zelfs naar de gevangenis gaan.

Doel van Monopoly

Het doel van het spel is om de laatste speler te zijn die overblijft met geld.

Huisregels van Monopoly

Monopoly is ongebruikelijk omdat het spel officiƫle, gedrukte regels heeft, maar de meeste spelers leren van anderen hoe ze moeten spelen, en leren nooit echt de juiste manier om te spelen. Dit heeft geleid tot de heiligverklaring van een aantal huisregels die het spel smakelijker maken voor kinderen (en slechte verliezers), maar de gameplay schaden door te voorkomen dat spelers failliet gaan of de snelheid van eigendomsverwerving vertragen.

Een veel voorkomende huisregel is dat spelers al het geld dat aan de bank is betaald in het midden van het bord plaatsen, welke jackpot een speler kan verdienen door op Free Parking te landen. Dit voorkomt dat het spel geld uit het spel haalt, en aangezien spelers 200 dollar verzamelen elke keer dat ze Go passeren, resulteert dit in steeds grotere hoeveelheden geld in het spel. Normaal gaan spelers failliet als ze de huurprijs van een vakje niet meer kunnen betalen, maar doordat er zo veel geld in het spel is lukt het telkens om een faillissement te voorkomen. Hierdoor duurt een spel van monopoly veel langer dan de bedoeling is!

Een andere huisregel staat spelers toe om "leningen" van de bank aan te nemen in plaats van failliet te gaan, wat betekent dat het spel nooit zal eindigen. Sommige huisregels komen voort uit onwetendheid in plaats van uit pogingen om het spel te verbeteren. Veel spelers weten bijvoorbeeld niet dat eigendommen die zijn geland maar niet gekocht worden geveild worden, en zelfs sommigen die weten dat ze moeten veilen, weten niet dat het bieden begint bij $ 1, wat betekent dat een speler ver onder de vermelde prijs kan betalen voor een geveild bezit.

Lange potjes Monopoly

Zoals je hierboven al leest komt het vaak voor dat potjes Monopoly vele malen langer duren dan de bedoeling is. HIerdoor is ook de reputatie ontstaan dat Monopoly niet leuk is, tot ruzies leidt en gewoon veel te lang duurt. Door de regels goed door te lezen, en ze ook uit te voeren zoals beschreven worden potjes Monopoly vele malen korter, en uiteindelijk minder frustrerend!

Varieties en versies Monopoly

Monopoly kent heel veel varieties en versies. Het lijkt wel alsof elke land, stad, rockband, tv serie en film een eigen versie van Monopoly heeft! Bij spelplaats vind je de beste prijs voor de volgende versies: