Limes

Limes

Tweeduizend jaar geleden, aan de grenzen van het Romeinse rijk, gaat het leven door zoals verwacht mag worden - maar barbaren loeren over de grens, dus de spelers moeten niet alleen graan verbouwen in de velden, vis vangen en hout hakken, maar ze moeten ook onderhoud wachters in een slim netwerk van wachttorens om te waken voor branden en barbaarse aanvallen.

Limes is gebaseerd op het bordspel Cities, en hoewel het spelsysteem ongeveer hetzelfde is, is de score compleet anders. Bovendien hebben de tegels in Limes een andere lay-out dan die in Cities. Samen zorgen deze veranderingen ervoor dat Limes een geheel nieuw spel is geworden. (Limes bevat twee sets kaarten, één voor elke speler, maar als je kopieën van het spel combineert, kan een willekeurig aantal mensen tegelijkertijd spelen.)

Elke speler heeft zijn eigen spel kaarten. Een speler schudt zijn stapel en legt vervolgens een willekeurige kaart op tafel; elke andere speler neemt dezelfde kaart en legt deze op tafel in zijn eigen gebied. Elke speler kan optioneel een van zijn figuren op deze kaart plaatsen; Zodra een figuur op een kaart is geplaatst, kan deze niet meer in de voorraad worden geplaatst. De tweede gespeelde kaart (en alle daaropvolgende kaarten) worden veelal naast of tegen de hoek van een reeds gespeelde kaart geplaatst. Na elke kaartplaatsing kan een speler een nieuwe figuur op deze kaart plaatsen of een reeds geplaatste figuur verplaatsen; een figuur kan van het ene territorium naar een aangrenzend territorium gaan, bijvoorbeeld van bos naar meer of van graanvelden naar bos.

Het spel eindigt zodra een speler 16 kaarten in een vierkant heeft geplaatst (4x4 raster).