Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Letter Jam

Letter Jam

Letter Jam is een coöperatief woordspel voor 2 tot 6 spelers waarbij spelers elkaar helpen bij het samenstellen van betekenisvolle woorden uit letters rond de tafel. De truc is om de letterkaart zo vast te houden dat deze alleen zichtbaar is voor andere spelers en niet voor jou.

Aan het begin van het spel ontvangt elke speler een set gesloten letterkaarten die zo kunnen worden gerangschikt dat ze een bestaand woord vormen. De opstelling kan worden voorbereid door een speciale app waarmee je kaarten kan scannen te gebruiken, of door spelers woorden voor elkaar te selecteren. Elke speler legt dan zijn eerste kaart in zijn houder tegenover de andere spelers zonder ernaar te kijken, en het spel begint.

Vraag de juiste aanwijzingen

Het spel wordt om beurten gespeeld. Elke beurt zoeken spelers tegelijkertijd in de letters van andere spelers om te zien welke woorden ze kunnen spellen (de anderen vertellen de lengte van het woord dat ze kunnen verzinnen). De speler die het langste woord aanbiedt, kan dan worden gekozen als de aanwijzing.

De aanwijzingsgever beschrijft zijn aanwijzing door genummerde fiches voor de andere spelers te leggen. Nummer één gaat naar de speler wiens letter als eerste komt in de aanwijzing, nummer twee naar de tweede letter enz. Ze kunnen altijd een jokerteken gebruiken die elke letter kan zijn, maar ze kunnen anderen niet vertellen welke letter deze vertegenwoordigt.

Cooperatief, niet competitief

Elke speler met een genummerd fiche (of fiches) voor zich probeert vervolgens uit te zoeken wat hun letter is. Als ze dat doen, leggen ze de kaart met de beeldzijde naar beneden neer voordat ze de volgende letter tonen. Aan het einde van het spel kunnen spelers de kaarten opnieuw rangschikken om te proberen een bestaand woord te vormen. Alle spelers onthullen vervolgens hun kaarten om te zien of ze succesvol waren of niet. Hoe meer spelers een bestaand woord voor zich hebben, hoe groter hun gemeenschappelijk succes.