Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Lama

Lama

Lama's zijn een van de meest unieke en interessante dieren op aarde. Met hun lange nek, zachte wol, en nieuwsgierige aard, zijn lama's perfecte huisdieren.

Toch wil je in het spel Lama juist van ze af! Lama staat namelijk voor “Leg Alle Minpunten Af”. In dit spel gaan 2 tot 6 spelers de strijd aan om zo snel mogelijk hun kaarten af te leggen. Om te winnen moet je er voor zorgen dat jij het kleinst aantal minpunten krijgt. Lama is een tof kaartspel wat makkelijk te begrijpen is en niet veel tijd kost om te spelen.

Hoe speel je Lama?

Schud voor je begint alle kaarten en geef dan elke speler 6 kaarten, leg de rest van de kaarten met het plaatje naar beneden. Leg de bovenste kaart van de stapel open op tafel neer. Op de kaarten zie je nummers 1 tot en met 6 staan, of een Lama. De Lama is 10 minpunten waard en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Iedere speler doet tijdens zijn of haar beurt een van de volgende handelingen:

 • Een kaart afleggen
 • Een kaart pakken
 • De beurt doorgeven
 • Je mag een kaart afleggen als de kaart in je hand hetzelfde cijfer heeft, of een hoger cijfer. Dus op een 5 mag je een 5, 6 of een lama kaart leggen. Ligt er een Lama? Dan mag je daarop een 1 of een Lama leggen.

  Kan je of wil je niets spelen? Dan mag je er voor kiezen om een kaart te pakken van de stapel in het midden en deze in je hand te doen. De volgende speler is dan aan de beurt, je mag namelijk geen kaarten meer afleggen als je een kaart pakt.

  Je mag er ook voor kiezen om te passen. Dit betekend dat je de hele ronde niet meer mee doet, en dat je alvast je kaarten open op tafel legt en je minpunten telt.

  Een ronde eindigt als één van de spelers geen kaarten meer in hand heeft, of iedereen de beurt gepasseerd heeft. Het aantal minpunten wordt dan opgeteld, spelers krijgen fiches aan de hand van het aantal minpunten dat ze nog over hebben. Een witte fiche is 1 punt, een zwarte is 10 punten.

  Hoe win je Lama?

  Aan het einde van elke ronde verzamelen spelers hun minpunten. Als een van de spelers 40 of meer minpunten heeft verzameld eindigt gelijk het spel. De persoon die op dat moment het laagst aantal minpunten heeft wint!