Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Hanabi

Hanabi

Vuurwerkshows beginnen altijd klein, en eindigen in een groot eindsalvo… als het goed is. Het zou tenminste vreemd zijn als dat niet zo was. In Hanabi is het jullie taak om er voor te zorgen dat dit ook zo gebeurd.

Coöperatief vuurwerkspel

Hanabi - genoemd naar het Japanse woord voor 'vuurwerk' - is een coöperatief spel waarin spelers proberen de perfecte vuurwerkshow te creëren door de kaarten in de juiste volgorde op tafel te leggen. (In het Japans wordt hanabi geschreven als 花火; dit zijn respectievelijk de ideogrammen bloem en vuur.)

Acties op basis van hints

Het kaartspel bestaat uit vijf verschillende kleuren kaarten, genummerd van 1 tot 5 in elke kleur. Voor elke kleur proberen de spelers een rij in de juiste volgorde van 1–5 te plaatsen. Klinkt makkelijk, toch? Nou, niet helemaal, want in dit spel houd je je kaarten zo vast dat ze alleen zichtbaar zijn voor andere spelers.

Je ziet dus niet welke kaarten je in je handen hebt, maar moet wel elke keer als je aan de beurt bent de juiste kaart spelen of een hint geven. De enige manier om er achter te komen wat je in jou beurt moet doen is goed luisteren naar de hints van andere spelers, en kijken wat je medespeler in zijn of haar handen heeft. Spelers moeten als team optreden om fouten te voorkomen en het vuurwerk af te maken voordat de kaarten op zijn.

Mocht het nog niet duidelijk zijn, tijdens het spel mag je dus niet praten met je medespelers en geen aanwijzingen geven behalve als het jou beurt is en je een hint token aflegt. Er zijn maar een beperkt aantal van deze tokens, dus gebruik ze verstandig! Als je een speler een hint geeft mag je of kaarten van een specifieke kleur aanwijzen, of kaarten van een specifiek nummer, niet beide tegelijk!

Vind een manier, en maak het moeilijker

De combinatie van beperkte hints, en de voorwaarden die er aan zitten maken het spel erg lastig om uit te vogelen als je het voor het eerst speelt. Gaandeweg ga je steeds slimmer worden en lukt het je om het spel uit te spelen.

Lukt het je uiteindelijk om het spel consistent uit te spelen? Dan kan je de moeilijkheid verhogen! Er zijn namelijk regenboog kaarten inbegrepen, en deze kaarten kun je geen hint over de kleur geven, ze zijn namelijk alle kleuren tegelijk.