Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Gloomhaven

Gloomhaven

Gloomhaven is een fantasy spel met tactische gevechten in een aanhoudende wereld van veranderende motieven. Spelers nemen de rol aan van een rondtrekkende avonturier met hun eigen speciale vaardigheden en hun eigen redenen om naar deze donkere hoek van de wereld te reizen. Spelers moeten uit noodzaak samenwerken om kerkers en vergeten ruïnes op te verkennen en de vijanden te verslaan. Tijdens het proces zullen ze hun vaardigheden verbeteren met ervaring en schatten, nieuwe locaties ontdekken om te verkennen en te plunderen, en een steeds groter wordend verhaal uitbreiden, gevoed door de beslissingen die ze nemen.

Legacyspel

Gloomhaven is een legacy spel, dit is een genre wat steeds populairder wordt onder liefhebbers van bordspellen. Er is een element van overdracht elke keer dat je een nieuw spel begint, acties die je in het ene spel neemt hebben consequenties de volgende keer dat je Gloomhaven speelt. Gloomhaven is in dit genre een spel wat enorm geanticipeerd werdt door liefhebbers van het Legacy genre, maar ook liefhebbers van de meer geadvanceerde en complexere bordspellen.

Dit is dus een spel met een aanhoudende en veranderende wereld die bij voorkeur over veel spelsessies wordt gespeeld. Na een scenario beslissen spelers wat ze moeten doen, en dit bepaald dan hoe het verhaal verder gaat, zoiets als een "Kies je eigen avontuur" -boek. Het doorspelen van een scenario is een coöperatieve aangelegenheid waarbij spelers vechten tegen geautomatiseerde monsters met behulp van een innovatief kaartsysteem om de volgorde van spelen te bepalen en wat een speler op zijn beurt doet.

Hoe speel je Gloomhaven?

Elke beurt kiest een speler twee kaarten om uit zijn hand te spelen. Het nummer op de bovenste kaart bepaalt hun initiatief voor de ronde. Elke kaart heeft ook een boven- en onderkracht, en wanneer een speler aan de beurt is in de initiatiefvolgorde, bepaalt hij of hij de hoogste kracht van de ene kaart en de onderste kracht van de andere kaart wil gebruiken, of omgekeerd. Spelers moeten echter voorzichtig zijn, want na verloop van tijd zullen ze permanent kaarten uit hun handen verliezen. Als het te lang duurt om een ​​kerker leeg te maken, kunnen ze uitgeput raken en gedwongen worden zich terug te trekken.

Dit alles is maar een kleine greep en een enorme versimpeling van de mechanics van Gloomhaven. Het spel wordt soms ook wel vergeleken met Dungeons en Dragons in de mechanische gameplay, maar er zijn zeker wel verschillen. Gloomhaven is erg gemoderniseerd en gestreamlined zodat het spel niet “lomp” aanvoelt. Maar dit betekend zeker niet dat het een simpel spel is!