Diamant

Diamant

Diamant - ook gepubliceerd als Inca-goud - is een snel, leuk spel waarbij je je geluk op de proef stelt. Spelers wagen zich in mijnschachten of verkennen paden in de jungle door kaarten van een stapel om te draaien en de edelstenen die ze onderweg vinden gelijkmatig te delen, waarbij alle overgebleven edelstenen op de kaart worden geplaatst. Voordat de volgende kaart wordt onthuld, heb je de kans om de mijn te verlaten en je bezittingen op te bergen, inclusief alle edelstenen die je onderweg krijgt.

Waarom zou je vertrekken? Omdat het dek ook gevaren bevat: schorpioenen, slangen, gifgas, explosies en steenslag. Wanneer een bepaald gevaar voor de tweede keer wordt onthuld (bijvoorbeeld een tweede schorpioen), moet iedereen die zich nog in de schacht of op het pad bevindt alle edelstenen laten vallen die ze die ronde hebben verzameld en vluchten voor veiligheid. De truc is dat naarmate er meer spelers elke beurt verlaten, je aandeel in de taart groter wordt, wat je misschien zal inspireren om dieper te verkennen - maar met het risico dat je met niets eindigt.

Alle edities van Inca Gold en latere edities van Diamant bevatten vijf artefactkaarten die in de stapel edelstenen- en gevarenkaarten worden geschud, één per ronde of allemaal tegelijk. Wanneer een artefactkaart wordt onthuld, kan niemand deze kaart pakken en wordt deze op het pad gelegd. Als precies één speler aan het einde van een beurt vertrekt, verzamelen ze niet alleen alle edelstenen die op het pad blijven, maar ook het artefact, dat aan het einde van het spel punten waard is.