Coloretto

Coloretto

Het spel in Coloretto is eenvoudig: trek een kaart om op een rij te spelen, of neem een rij kaarten om ze aan je verzameling toe te voegen. Een rij kan maximaal drie kaarten bevatten, dus op een gegeven moment wordt iedereen gedwongen om een rij te nemen. Zodra alle rijen zijn opgeëist, beginnen spelers een nieuwe ronde, door opnieuw te tekenen of te nemen.

Wat probeer je met deze kaarten te doen? Verzamel enorme sets - maar alleen in drie kleuren, want elke kleur na de derde kost je punten. Jokers zijn zeer gewaardeerd omdat ze altijd overeenkomen met wat je wilt, en +2 kaarten leveren zekere punten op, waardoor je een back-upplan hebt als alles naar het zuiden gaat in termen van de kleuren die je verzamelt.

Zodra er nog maar een paar kaarten in de stapel zitten, eindigt de ronde en telt iedereen zijn score door drie kleuren kaarten te kiezen om positief te scoren, terwijl alle andere kleuren tegen jou meetellen. Elke kleur wordt gescoord met behulp van een driehoekig getallensysteem: de eerste kaart in een kleur is ± 1 punt, de tweede kaart is ± 2 punten, enzovoort. De speler met de hoogste score wint!