Codenames

Codenames

Ben jij een goede spion? Of kan jij juist goed hints geven? Neem de rol van het hoofd van de geheime dienst aan of wordt juist een spion in het toffe partyspel Codenames!

Codenames kan je met een grote groep spelen en is ideaal voor een feestje met vrienden, collegas of familie. Een ronde is gemakkelijk op te zetten, en duurt niet lang. Ook de regels zijn gemakkelijk te begrijpen, binnen enkele minuten heb je een spel gestart en iedereen uitgelegd hoe het werkt.

Hoe speel je Codenames

Verdeel eerst je groep in 2 teams, het blauwe en het rode team. Elk team kiest 1 hoofd van hun geheime dienst, de rest zijn de spionnen. Het hoofd van het rode en blauwe team gaan naast elkaar aan tafel zitten. De spionnen van beide teams nemen tegenover hun plaats.

Schud de kaarten, en leg de er 25 in een 5x5 raster op tafel. Pak daarna een willekeurige layout kaart en zet die in het houdertje op tafel, in het midden van de hoofden van de geheime dienst. De spionnen mogen dit kaartje niet zien!

Op dit kaartje zie je blauwe, rode en een zwart vlakje. De spelers van het blauwe team moeten raden welke kaartjes blauw zijn, en het rode team moet raden welke kaartjes rood zijn. De zwarte huurmoordenaar mag niet geraden worden, anders eindigt het spel!

Bepaal onderling wie begint. De hoofd van de geheime dienst geeft een hint van één woord, op basis hiervan zoekt het team spionnen naar de kaartjes die hier bij passen. Ze mogen een of meerdere kaartjes kiezen in een beurt.

Klopt het geraden kaartje? Dan wordt hier ook een marker van hun kleur opgelegd. Klopt ie niet? Dan wordt er een neutrale of marker van de tegenstander opgelegd (afhankelijk wat er op de instructiekaart staat van de hoofden). Gokken ze de huurmoordenaar? Dan eindigt het spel onmiddellijk. Het spel eindigt ook zodra alle kaartjes van 1 team zijn geraden, het team met de meeste juist geraden kaartjes wint.

Partyspel voor een grote groep

Codenames is uitermate geschikt voor een grote groep, maar het kan soms lastig te zien wat er op de kaartjes staat bij een groot aantal spelers. Kies dan voor Codenames XLL.

Zoek je juist iets cooperatives? Dan is Codenames: Duet uitermate geschikt. Je werkt hier samen om de juiste personen te identificeren terwijl je de huurmoordenaars ontwijkt. Deze versie van je gemakkelijk co-op met 2 personen spelen, of juist weer een groep. Ook hier bestaat een grotere versie van, namelijk Codenames: Duet XXL

Als laatste is er nog een variatie volledig gebaseerd op plaatjes, het toepaselijk genoemde Codenames: Pictures.

Codenames kent meerdere uitbreidingen en variaties: