Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Cheeky Monkey

Cheeky Monkey

Het push-your-luck-spel Cheeky Monkey bevat acht sets dieren - drie olifanten, vier zeehonden, enzovoort, maximaal tien apen - met een plastic chip die elk dier voorstelt. Om het spel te starten, doe je alle fiches in een zak.

Tijdens een beurt mag een speler fiches trekken totdat hij ofwel (1) ervoor kiest om te stoppen of (2) hij een dier trekt dat hij voor zich heeft liggen van een vorige trekking in deze beurt. In dit laatste geval legt hij alle fiches die voor hem liggen van de huidige beurt terug in de zak, waarna de volgende speler aan de beurt is. In het eerste geval stapelt hij de fiches in de volgorde die hij wil, bovenop alle fiches die hij in vorige beurten heeft verzameld. (Als een speler dieren van slechts één type heeft, kan hij ze onder op zijn stapel plaatsen.) Er gelden twee speciale regels wanneer de speler fiches trekt:

Als een speler een dierfiche trekt die overeenkomt met het dier bovenop de stapel van een tegenstander, kan de speler dit dier stelen en het toevoegen aan de fiches die momenteel voor hem liggen. (Als hij bust voor het tekenen van een duplicaatdier, gaat deze gestolen chip ook terug in de tas.)

Als een speler een aap trekt, kan hij ofwel de aap houden (zoals bij elk ander dier) of hij kan de aap ruilen voor de chip bovenop de stapel van een tegenstander.

Als de laatste chip aan een stapel is toegevoegd, is het spel afgelopen. Elke speler die meer fiches van een diertype heeft dan welke andere speler dan ook, ontvangt bonuspunten die gelijk zijn aan het totale aantal van dat dier in het spel. De speler met de meeste punten wint.