Carcasonne

Carcasonne

Geïnspireerd door het middeleeuwse fort in Zuid-Frankrijk met dezelfde naam, is Carcassonne een tegellegspel waarin spelers het platteland rond de versterkte stad vullen. Spelers kiezen uit tegels met steden, wegen, kloosters en velden; elke nieuw geplaatste tegel creëert een steeds groter wordend bord waarop spelers hun volgers kunnen toevoegen. Spelers scoren punten door volgers te hebben voor functies als ze zijn voltooid. De speler die de meest strategische plaatsingen van tegels en volgers maakt, scoort de meeste punten en wint het spel.

Manus van alles

Volgelingen kunnen in Carcassonne veel verschillende rollen aannemen - ridders, monniken, boeren of dieven - afhankelijk van het type tegel waarop ze zijn geplaatst. Elke rol scoort anders punten, dus je moet een zorgvuldige planning hebben om het beste uit je volgers te halen. Dieven worden bijvoorbeeld op wegen geplaatst en scoren één punt voor elke tegel op die weg. Aan de andere kant worden monniken in kloosters geplaatst en scoren ze negen punten - één voor elke tegel rondom het klooster - wanneer de laatste van die negen tegels wordt geplaatst. Je hebt een beperkt aantal volgers en als ze eenmaal zijn geplaatst, krijg je ze pas terug als de functie waarop ze staan ​​is voltooid. U moet overwegen of u voor snelle scores van dieptepunten wilt gaan waardoor u meer beschikbare volgers heeft, of voor hogere punten wilt werken die uw volgers op de lange termijn binden.

Beste plan

Naarmate de kaart groeit, neemt ook de kans voor spelers toe om elkaars plannen te verstoren. Iedereen voegt iets toe aan dezelfde kaart en er kan slechts één volger tegelijk op een bepaald element aanwezig zijn, dus als je ergens geen volger op plaatst, zal iemand anders dat waarschijnlijk wel doen. Slimme plaatsing van tegels en volgers kan andere spelers punten ontzeggen - of ze zelfs wegnemen. Of je nu de groei van een stad blokkeert of verbinding maakt met de weg van je tegenstander om de punten te delen, Carcassonne biedt tal van manieren om je sluwheid te gebruiken en je tegenstanders te slim af te zijn.

Uitbreidingen en vervolgen