Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Cacao

Cacao

Cacao is een spel voor het plaatsen van tegels dat spelers onderdompelt in de exotische wereld van de "vrucht van de goden". Als het hoofd van je stam moet je je mensen naar welvaart leiden door het verbouwen en verhandelen van cacao - en om dat te doen, moet je ze op de best mogelijke manier aan het werk zetten.

Begin klein, eindig groot

In het spel heeft elke speler een individuele stapel vierkante arbeider tegels, waarbij het aantal arbeiders aan elke kant varieert van tegel tot tegel. Het speelveld begint met slechts een paar jungletegels in het spel: een cacaoveld en een kleine markt; twee jungle-tegels worden open gelegd en de resterende jungle-tegels worden gestapeld als een trekstapel. Je begint dus als een heel klein dorpje.

Als een speler aan de beurt is, plaatst de speler arbeidersfiches op het bord naast een of meer jungle tegels die al in het spel zijn. De arbeiders gaan dan aan het werk, en voeren dan de specifieke taak uit die je ze op hebt gedragen. Bijvoorbeeld: als je arbeiders naast een cacaoveld plaatst, ontvang je een of twee cacaomarkeringen per arbeider. Staan ze naast een markt? Dan kun je ervoor kiezen om één cacaomarker per arbeider te verkopen tegen de vermelde prijs

Zoals je leest doet een arbeider elke keer iets anders, afhankelijk waar je ze plaats. Elke beurt pakken de spelers dan weer tegels bij om die vervolgens weer bij te plaatsen. Zo groeit jouw kleine dorpsmarkt uit tot een heuse grote stad, met tempels, waterputten en allemaal andere voorzieningen die je er bij kan bedenken.

Zodra alle spelers al hun werkerstegels hebben gebruikt, is het spel afgelopen. Spelers scoren (of verliezen) punten op basis van hun watervoorziening, en elke tempel beloont de speler die de meeste arbeiders ernaartoe heeft gestuurd. Uiteindelijk wint degene die het meeste goud heeft verzameld.

Uitbreidingen Cacao