Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Brass: Lancashire

Brass: Lancashire

Brass: Lancashire - voor het eerst gepubliceerd als Brass - is een economisch strategiespel dat het verhaal vertelt van concurrerende katoen ondernemers in Lancashire tijdens de industriële revolutie.

Wat is Brass: Lancashire en hoe speel je het?

Je moet je eigen industrieën en netwerk ontwikkelen, bouwen en vestigen, zodat je de vraag naar ijzer, kolen en katoen kunt verzilveren. Het spel wordt over twee helften gespeeld: de kanaalfase en de railfase. Om het spel te winnen, moet je de meeste overwinningspunten (OP's) scoren, die aan het einde van elke helft worden geteld. OP’s worden gewonnen uit je kanalen, rails en gevestigde (omgedraaide) industrietegels. Elke ronde wisselen de spelers volgens het beurt markering, waarbij ze twee acties ontvangen om een ​​van de volgende uit te voeren:

  1. Bouw een industrietegel
  2. Bouw een spoor of kanaal
  3. Ontwikkel een industrie
  4. Verkoop katoen
  5. Een lening afsluiten

Strategisch spenderen

Hoe jij je geld spendeert heeft invloed op het verloop van het spel. Aan het einde van de beurt van een speler vervangen ze de twee kaarten die ze speelden door nog twee van de stapel. De beurtvolgorde wordt bepaald door hoeveel geld een speler in de vorige beurt heeft uitgegeven, van de laagste besteding tot de hoogste besteding. Dit mechanisme voor de beurtvolgorde opent een aantal strategische opties voor spelers die later in de beurtvolgorde gaan, waardoor de mogelijkheid wordt geboden om achter elkaar te draaien.

Nadat alle kaarten de eerste keer zijn gespeeld (waarbij de kaartgrootte wordt aangepast aan het aantal spelers), eindigt de kanaalfase en begint een scoringsronde. Na het scoren worden alle kanalen en alle industrieën van het laagste niveau verwijderd door het spel, waarna nieuwe kaarten worden gedeeld en de railfase begint. Tijdens deze fase kunnen spelers nu meer dan één locatie in een stad bezetten en is een dubbele verbinding (hoewel duur) mogelijk. Aan het einde van de railfase vindt nog een scoringsronde plaats, waarna een winnaar wordt gekroond.

Slim in elkaar gezet spel

De kaarten beperken waar jij je industrieën kunt bouwen, maar elke kaart kan worden gebruikt voor het ontwikkelen, verkopen van katoen of het bouwen van verbindingsacties. Dit leidt tot een strategische timing / opslag van kaarten. Middelen zijn gebruikelijk, zodat als een speler een spoorlijn aanlegt (waarvoor steenkool nodig is), hij de steenkool van de dichtstbijzijnde bron moet gebruiken, wat de kolenmijn van een tegenstander kan zijn, die op zijn beurt die kolenmijn dichter bij de score brengt (dat wil zeggen: gebruikt).

Brass: Lancashire en ook het vervolg Brass: Birmingham zijn heel mooi vormgegeven, thematisch en je merkt dat er bij elk facet van het spel goed is nagedacht. De uitleg hierboven doet het geen eer aan, het is een spel wat je zelf eerst eens moet spelen voordat het “klikt”. Zodra dit het geval is kom je er al snel achter dat er veel diepgang en strategie achter zit. Het is echt een slim in elkaar gezet spel.

Brass heeft ook een vervolg, namelijk Brass: Birmingham.