Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Brass: Birmingham

Brass: Birmingham

Brass: Birmingham is een economisch strategiespel en vervolg op het meesterwerk van Martin Wallace uit 2007, Brass. Birmingham vertelt het verhaal van concurrerende ondernemers in Birmingham tijdens de industriële revolutie, tussen de jaren 1770-1870.

Net als bij zijn voorganger moet jij je industrieën en netwerk ontwikkelen, bouwen en vestigen in een poging om te profiteren van lage of hoge markteisen.

Twee tijdperken

Het spel wordt over twee helften gespeeld: het kanaaltijdperk (jaren 1770-1830) en het spoortijdperk (jaren 1830-1870). Scoor de meeste overwiningspunten om het spel te winnen. OP’s worden aan het einde van elke helft geteld voor de grachten, rails en gevestigde (omgedraaide) industrietegels.

Birmingham beschikt over dynamische scorende kanalen / rails. In plaats van dat elke omgedraaide industrietegel een statische 1 OP geeft aan alle verbonden kanalen en rails, geven veel industrieën 0 of zelfs 2 OP. Dit biedt spelers de mogelijkheid om kanalen met een veel hogere waarde te scoren in het eerste tijdperk, en creëert een interessante strategie met plaatsing in de industrie.

Nieuwe industrieën

IJzer, steenkool en katoen zijn drie industrieën die zowel in het originele Brass en Brass: Birmingham voorkomen..

Brouwen is een fundamenteel onderdeel geworden van de cultuur in Birmingham. Je moet je product nu verkopen via handelaren aan de randen van het bord. Elk van deze handelaars is op zoek naar een specifiek soort goed voor elk spel. Om katoen, aardewerk of vervaardigde goederen aan deze handelaren te verkopen, moet je ook "de wielen van de industrie smeren" door bier te consumeren. Een katoenspinnerij van niveau 1 heeft bijvoorbeeld één eenheid bier nodig om om te draaien. Als stimulans om vroeg te verkopen, krijgt de eerste speler die aan een handelaar verkoopt gratis bier.

Brass: Birmingham heeft in totaal 3 nieuwe industrieën:

  • Brouwen: Bier produceren zodat je je goederen kan verkopen
  • Geproduceerde goederen: Een alternatief aan katoen met eigen beloningen. Riskanter, maar mogelijk meer belonender dan katoen
  • Aardewerk: Dit is de “grote jongen” van Birmingham, maar om met dit product bezig te gaan kan je hoge kosten en meer planning verwachten.
  • Vergrote steenkool en ijzermarkt: De prijs van beide is hoger, en het is minder schaars.

Brass: Birmingham is een vervolg op Brass: Lancashire. Het biedt een heel andere verhaallijn en ervaring dan zijn voorganger.