Boonanza

Boonanza

In het spel plant je en oogst je bonenkaarten om munten te verdienen. Elke speler begint met een hand van willekeurige bonenkaarten, en op elke kaart staat een nummer dat overeenkomt met het aantal van dat type bonen in de stapel. In tegenstelling tot de meeste andere kaartspellen, kun je de volgorde van de kaarten in de hand niet herschikken, dus je moet ze gebruiken in de volgorde waarin je ze van de stapel hebt gehaald - tenzij je ze kunt ruilen met andere spelers, wat de hart van het spel.

Tijdens een beurt moet je de eerste een of twee kaarten in je hand in de "velden" voor je planten. Elk veld kan maar één bonensoort bevatten, dus als je een boonsoort moet planten die niet op een van je velden staat, dan moet je een veld oogsten om plaats te maken voor de nieuwe aanwinst. Dit is meestal niet goed! Vervolgens onthult u twee kaarten van de stapel en kunt u deze kaarten en elke kaart in uw hand ruilen voor kaarten van andere spelers. U kunt zelfs toekomstige beloftes doen voor kaarten die u nu ontvangt! Nadat alle handel is voltooid - en bij alle transacties tijdens een beurt moet de actieve speler betrokken zijn - beëindigt u uw beurt door kaarten van de stapel te trekken en ze achter in uw hand te plaatsen.

Als je bonen oogst, ontvang je munten op basis van het aantal bonenkaarten in dat veld en de "beanometer" voor dat specifieke type bonen. Draai 1-4 kaarten van dat veld om om ze in munten te veranderen en plaats de rest van de kaarten op de aflegstapel. Als de stapel op is, schud je de afleggingen en speel je nog twee keer door de stapel. Aan het einde van het spel kan iedereen zijn velden oogsten, en degene die de meeste munten heeft verdiend, wint.

Boonanza heeft ook 2 uitbreidingen: De Uitbreiding en Boona Nostra.