Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Betrayal At House on the Hill

Betrayal At House on the Hill

Er staat een oude huis op een heuvel aan de rand van het dorp. Jij en je vrienden breken in om een kijkje te nemen. Tot jullie schrik gebeurt er dan iets heel onverwachts! Jullie zijn verraden door een of meer van jullie vrienden en moeten nu zien levend te ontsnappen uit dit spookhuis. Lukt het jullie? Of winnen de verraders en moeten jullie dit avontuurtje met de dood bekopen?

Elke keer verrassend en anders

Betrayal at the House on the Hill is enorm spannend en afwisselend. Het spookhuis bouw je zelf en de layout is daardoor elke keer anders. Je bouwt het huis kamer voor kamer en tegel voor tegel uit voordat je speelt. Wat het spel zo afwisselend maakt is dat je elke keer een ander scenario, een verrader (of misschien niet?) en lay-out van het huis hebt.

Er zijn in totaal 50 verschillende scenario’s (haunts) die voor een enorme twist zorgen. Wat het scenario is kom je past achter als je al even aan het spelen bent, en kan op de meest onverwachte momenten beginnen. De scenario's zijn enorm uiteenlopend en soms echt bizar. Er ontstaat dan ook vaak “asymmetrische gameplay”, dat wil zeggen dat de verrader en de helden andere doelen en krachten hebben waardoor spelers elke keer weer een unieke ervaring meemaken.

Enkele voorbeelden van scenario's zijn:

  • Het huis is overgenomen door een plaag van vreselijke insecten. De helden moeten zich een weg naar buiten vechten, terwijl de verrader de insectenplaag aanstuurt en de helden probeert te doden
  • Alle spelers hebben een Seance en weten een geest op te roepen. De helden proberen de geest in vrede te laten rusten, maar de verrader wil juist de geest voor zijn eigen duistere doeleinden gebruiken.
  • De verrader is onzichtbaar, en stalkt door de woning om de helden een voor een te vermoorden. Lukt het de helden om de onzichtbare verrader te stoppen? Of zullen ze nooit meer het daglicht zien?

Minder complex dan het lijkt

Betrayal At the House on the Hill lijkt erg complex. Het boekje is vrij groot, er zijn erg veel kleine losse onderdelen inbegrepen en veel bewegende onderdelen. Op het eerste gezicht lijkt het een spel dat enorm moeilijk te leren is. Gelukkig valt dit reuze mee!

Neem de eerste keer dat je speelt rustig de tijd om het boekje te lezen, of doe dit voordat je van plan bent te spelen zelf al even. Maar sla de Haunts wel over, zo ben jij ook verrast als je het spel speelt! Na een keertje spelen snap je de basisprincipes van het spel en is het niet meer moeilijk om het uit te leggen aan anderen en een spel op te zetten.

Zoek je dus een spel met veel afwisseling, samenwerking en interactie tussen spelers dan is Betrayal At the House on the Hill erg geschikt. Elk scenario duur elke keer een uur dus in een avondje zou je meerdere potjes kunnen spelen. Met 50 unieke haunts en een bijna oneindige hoeveelheid lay-outs van het huis ben je heel lang zoet met dit spel.