Azul

Azul

Geïntroduceerd door de Moren, werden azulejos (oorspronkelijk witte en blauwe keramische tegels) volledig omarmd door de Portugezen toen hun koning Manuel I, tijdens een bezoek aan het Alhambra-paleis in Zuid-Spanje, betoverd werd door de verbluffende schoonheid van de Moorse decoratieve tegels. De koning, vol ontzag voor de inwendige schoonheid van het Alhambra, gaf onmiddellijk opdracht zijn eigen paleis in Portugal te decoreren met soortgelijke wandtegels. Als tegellegger ben je uitgedaagd om de muren van het Koninklijk Paleis van Evora te verfraaien.

In het spel Azul tekenen spelers om de beurt gekleurde tegels van leveranciers naar hun spelersbord. Later in de ronde scoren spelers punten op basis van hoe ze hun tegels hebben geplaatst om het paleis te versieren. Extra punten worden gescoord voor specifieke patronen en het voltooien van sets; verspilde voorraden zijn schadelijk voor de score van de speler. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel wint.

Welke versie van Azul is het beste?

Azul is enorm populair omdat het makkelijk op te pakken is voor mensen die niet vaak of veel spellen spelen, maar daarnaast veel diepgang en strategie biedt voor mensen die dat wel doen. Door de simpele regels maar hoge keuzevrijheid kan iedereen zijn eigen strategie bedenken, hierbij helpt ook dat het spel in ongeveer 30 minuten wordt gespeeld. Ook is het spel mooi vorm gegeven, met abstracte maar erg kleurrijke stukken en verpakking.

Er zijn 2 opzichzelfstaande vervolgen en 1 uitbreiding voor Azul. Kristal Mozaiek kan je toevoegen aan het basisspel. De Ramen van Sinatra, waar je je stenen op je eigen bord moet plaatsen, is geschikt voor geavanceerde spelers. Zomerpaviljoen is de meest uitdagende versie van Azul, en alleen aangeraden als je in ieder geval bekend bent met het basisspel.

Uitbreidingen en vervolgen Azul