Strategiespellen Fantasyspellen Deductievespellen Coöpspellen Familiespellen Kinderspellen Kaartspellen
Puerto Rico

Puerto Rico

In Puerto Rico spelen spelers de rol van koloniale gouverneurs op het eiland Puerto Rico. Het doel van het spel is om overwinningspunten te verzamelen door goederen naar Europa te verschepen of door gebouwen te bouwen.

Elke speler gebruikt een apart klein bord met vakken voor stadsgebouwen, plantages en grondstoffen. Gedeeld tussen de spelers zijn drie schepen, een handelshuis en een voorraad grondstoffen en doubloons.

De grondstofcyclus van het spel is dat spelers gewassen verbouwen die ze inwisselen voor punten of doubloons. Doubloons kunnen vervolgens worden gebruikt om gebouwen te kopen, waardoor spelers meer gewassen kunnen produceren of ze andere vaardigheden kunnen geven. Gebouwen en plantages werken niet tenzij ze worden bemand door kolonisten.

Tijdens elke ronde kiezen spelers om de beurt een rolkaart uit de kaarten op tafel (zoals "Handelaar" of "Bouwer"). Wanneer een rol wordt gekozen, mag elke speler de actie ondernemen die bij die rol past. De speler die de rol heeft geselecteerd, krijgt ook een klein privilege om dit te doen. Door bijvoorbeeld de rol "Bouwer" te kiezen, kunnen alle spelers een gebouw bouwen, maar de speler die de rol heeft gekozen, mag dat tijdens die beurt met korting doen. Ongebruikte rollen krijgen aan het einde van elke beurt een dubbele bonus, dus de volgende speler die voor die rol kiest, krijgt een eventuele dubbele bonus. Dit moedigt spelers aan om alle rollen te gebruiken tijdens een typisch verloop van een spel.

Puerto Rico gebruikt een mechanisme met variabele fasevolgorde waarin een "gouverneur" -fiche met de klok mee wordt doorgegeven aan de volgende speler aan het einde van een beurt. De speler met het fiche begint de ronde door een rol te kiezen en de eerste actie uit te voeren.

Spelers verdienen overwinningspunten voor het bezitten van gebouwen, voor het verzenden van goederen en voor bemande "grote gebouwen". De verzamelde verzendfiches van elke speler worden met de afbeelding naar beneden bewaard en zijn verkrijgbaar in coupures van één of vijf. Dit voorkomt dat andere spelers de exacte score van een andere speler kunnen bepalen. Goederen en dubbelen worden in het zicht van andere spelers geplaatst en de totalen van elk kunnen altijd door een speler worden opgevraagd. Naarmate het spel zijn latere stadia ingaat, vereisen de onbekende hoeveelheid verzendfiches en de bijbehorende coupures dat spelers hun opties overwegen voordat ze een rol kiezen die het spel kan beëindigen.