Onitama

Onitama

Onitama is een perfect abstract informatiespel voor twee spelers met een willekeurige startopstelling. Op een bord van 5x5 beginnen beide spelers met vijf pionnen aan hun kant, met de hoofdpion in het midden.

Elke speler heeft twee open kaarten die elk een mogelijke zet laten zien voor elk van haar stukken. Er is een vijfde kaart die door geen van beide spelers kan worden gebruikt. Als een speler aan de beurt is, kiest ze een van haar kaarten, verplaatst ze een van haar stukken volgens de gekozen kaart en vervangt ze de kaart die ze heeft gebruikt door de vijfde kaart. De andere speler kiest dan een van zijn kaarten, beweegt dienovereenkomstig en wisselt die kaart met deze vijfde kaart - die natuurlijk de kaart is die de eerste speler zojuist heeft gebruikt.

Door op een van de pionnen van de tegenstander te gaan, wordt die pion uit het spel verwijderd. Als u de hoofdpion van de tegenstander neemt, of uw hoofdpion verplaatst naar het startvak van de hoofdpion van uw tegenstander, wint u het spel.